Gjeterhundkurs med Bea

I helgen har jeg og Bea vært og gjort noe helt nytt. Nytt for meg og for henne! Vi var på gjeterhundkurs med Alexander Strøm. Bea hadde sitt første møte med sauen og jeg hadde mitt første møte med en gjeterhund.

På kurset var vi 8 stk og vi ble delt i gruppe innad nivå. Min gruppe ble på 4 stk med hunder som aldri hadde vært på sau før. Vi hadde økter på kun 5 min pr. ekvipasje og det var jammen nok! I løpet av søndagen ble man mer og mer konsentrert på tiden, fordi man ville ha flest minutter ute på jordet med instruktøren.
Første sleppet på sauene med Bea var spennende. Instruktøren holdt henne og jeg gikk i en kveet der sauene stod. Jeg skulle lage bevegelse i sauene. Bea’s reaksjon var å bjeffe, reise bust og ha halen rett opp i været. Dette gjorde hun de første sleppende på sauen.

Plutselig! Enten om hun begynte å bli sliten, eller skjønne hva hun skulle gjøre: Hun senket kroppen, stirret på sauen og var helt rolig. Sånn plutselig, bare. Dette var veldig morsomt og vi kunne begynne å jobbe sammen. Da kunne vi begynne å la hun lese kroppen min og så vidt si rolig høyre/venstre når hun endrer retning.
Ble det mye aktivitet og hvis sauene stod og stampet, var hun ikke snar. Da var det rett på og hun begynte å bjeffe igjen. Hun var litt usikker på sauen, men instruktøren sa at det var en vanelig reaksjon! Hun er jo tross alt bare 5 mnd. Det at hun kun var 5 mnd ble jeg konstant påminnet på. Av den grunn fordi vi ikke ville legge press på henne. Vi ville la hun sitte igjen med at det å møte sau er kjempe morsomt.

På søndagen begynte vi å jobbe med utganger. På bare en dag lærte hun seg startsignalet for å løse utifra dekk! Veldig morsomt. Da vi trente på utganger la jeg henne ned ca. 10 meter fra kveet, og så gikk jeg og plasserte meg ved kveet. Deretter startet jeg henne og hun løp i en naturlig stor bue, slik at hun kom rett ”på tolv”. Da løp jeg inn i kveet for å lage bevegelse. Dette gjorde vi nesten hele søndagen. Unghundene ble veldig fort slitne og vi måtte ta lengre pauser enn på lørdagen. Vi jobbet både med utgang på høyre og venstre side og noen fikk hundene til å dekke ”på tolv”. Jeg prøvde med Bea, men det gikk ikke. Hun reagerte, men skjønte ikke at hun skulle legge seg. Hun dempet bare farten inn mot kveet (som tydeligvis veldig bra!) Jeg fikk selvfølgelig til å stoppe henne tilslutt, men da var hun ganske nærme kveet og jeg nærme Bea. Noe som også er veldig viktig med gjetertrening er jo at hunden må skjønne når den er ferdig med å jobbe. I begynnelsen var dette veldig vanskelig med Bea, men dette var jo ikke så rart ettersom interessen for sau var så stor. Ved kursslutt klarte jeg å kalle henne inn etter en utgang og dekk! 🙂

Jammen ble vi bitt av basillen og har så lyst til å gjete mer! Vi har allerede meldt oss på et nytt kurs og veldig klar og gira for det. Det er ikke før i november, så da har hun en god tid å vokse på!

Skal jeg si dere noe enda kjedligere: Jeg har jo planlagt å gå opp til bronsemerket med Bea og prøven har blitt satt den 6. oktober! Akkurat når jeg er i VM.. Så da får jeg kontakte andre klubber for å få tak i en prøve.

Denne helgen skal brukes til å trene på. Korte økter, men intensive. Må trene fremmover for å se progresjon i trening! Lager et innlegg på hva jeg og Liz legger vekt på nå de 12 dagene før avreise .. Ikkk

– Silje & Bea

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s