Lydigheten selv!

LYDIGHET!

Vår nye hundesport, vi jobber med saken om å bli bedre og utvikle oss sammen. Jeg har kommet til det nivået hvor jeg er usikker på hvordan jeg skal trene videre. Av den grunn fordi det er så mange meninger der ute om hvordan og hva man skal trene, når man skal sette sammen momenter og når en øvelse er ferdig. Kanskje det man skal tenke på er at det er forskjell på om man skal nå opp til klasse elite eller kun satse opp til klasse 1/2 nivå. Det handler kanskje om hva slags kriterier man har på de forskjellige øvelsene. Da jeg var å trente på Kløfta her om dagen var det fler lydighetsvalper der. Du hadde Bea på 5 mnd, en på 6, en på 7 og den siste på 8 mnd. Alle var på forskjellige nivå, men det var fordi man trente opp til de forskjellige klassene. Den hunden på 8 mnd kunne allerede ruta og gå neseprøve!
Jeg tror at jeg har gått litt for fort frem med å sette i sammen momentene, men hva skal jeg gjøre når hun føler mine kriterier? Et eksempel er det generelle momemtet: dekk. Mitt kriterie er at hun skal ligge ned på bakken, bakparten og forparten kan ligge hvordan den vil, så lenge den er på bakken. Eneste er at hun ikke skal er å ikke bevege labber eller kroppen mens jeg går tilbake.
Det viktigste er jo iallefall at hunden følger dine kriterier, fordi er det jo du som bestemmer de!
Her er øvelsene til bronsemerket, hvordan vi har jobbet med de og hva kriteriene mine er:

Tannvisning:
– Utgangsstilling.
– Bli.
– Håndtering.

Dette er momentene i denne øvelsen. Utgangsstillingen til Bea er veldig fin og den har vi jobbet med hjelp av kassemetoden. Dette var første gangen jeg jobbet med denne type innsitt og den type metoden av utgangsstilling. Tannvisning går jo ut på at dommer skal sjekke om hunden er tilgjengelig. At den ikke er farlig og kan bli håndtert. Bea’s første reaksjon var å trekke seg tilbake fordi hun satt og hadde kontakt med meg, mens det plutselig kom en person og forstyrret henne i arbeidet. Da gikk jeg i gang med at hun ikke hadde fokus på meg, men på «dommer» og hadde en forventning om å bli tatt på. Det er selvfølgelig forskjellig om hunden skal bli klappet eller bli sett på tennene. Jeg har i henholdt til denne øvelsen lært hun å fryse i min håndflate, når hun da har hodet i håndflaten kan jeg da gjøre «hva jeg vil» med hodet. Kanskje noen har problem med at hunden hopper og blir kjempe glad av å se at en fremmed person kommer gående imot? Da ville jeg jobbet veldig mye med å ha kontakten med meg. Rett og slett det motsatte jeg og Bea jobbet med. I stedet for å ha en forventning på den fremmede personen, har hunden det på deg.
Tannvisningen vi hadde igår med en fremmed person gikk veldig bra! Bea trakk seg ikke, og lot personen avbryte arbeidet hennes med å ha kontakt med meg. Den fremmede personen tok seg god tid. Heldigvis har jeg ikke hatt noe problem med å la hun sitte på min vestre side mens jeg blir hilst på.

Lineføring:
Denne øvelsen består av veldig mange delmomenter for å få til hele øvelsen. Du har:
– Utgangsstilling.
– Fot.
– Holdt.
– Vendinger til høyre og venstre.
– Helt om.
– Tempoendringer som sakte – og rask marsj.

I vår trening nå har Bea kommet til det stadiet at hun har begynt å skjønne hva «fot» betyr. Hun syntes det er veldig morsomt å trene på nye ting, så derfor sliter jeg med at hun er veldig ivrig og dytter de første meterne mens vi har første treningspass. Ettersom jeg fikk dette problemet gikk jeg tilbake i treningen, til kun noen få skritt og belønnet kun ved non dytting! Denne treningen har virkelig gått fremover. Med en ivrig hund blir problemet også at hun ligger for langt frem, så nå er det mye belønning med følge av VENSTREfoten. Ettersom vi har hatt disse små problemene kan det være fordi vi har gått for fort frem. Derfor har jeg fått en smekk over fingrene nå 😉
Jeg har så vidt fått jobbet med vendinger, av den grunn fordi jeg ikke påvirke det med de små problemene. Det lille vi har jobbet med er høyre -og venstrevendinger. Høyrevendingene gikk bra, men vestre var på «halv tolv» ettersom hun ligger for langt frem under lineføringen. En nyttig link:
http://www.canis.no/blogg/post.php?postid=5346

Stå under masj:
– Utgangsstilling.
– Fot.
– Stå.
– Bli.
– Videre inn i fot.
– Holdt.

Denne øvelsen startet jeg å trene med baklengsmasj. Da lærte hun seg å følge, samtidig som jeg kombinerte det med trening av «hoppstå». Dette vil si at hunden «hopper» inn i stå, men dette måtte jeg fort gå bort ifra da det ble veldig unaturlig stopp. Bea la all sin motivasjon i denne øvelsen, så derfor ble det veldig unaturlig. Det kan også være min feil, med at jeg kanskje har belønnet feil. Positivt med «hoppstå» var at hun lærte seg ståkommando, så derfor var det ikke vanskelig å starte i baklengsmasj med stå. I begynnelsen brukte seg også håndsignal, men dette blir et ekstra hjelpemiddel som jeg la bort fort. Etter at hun hadde hatt mer enn 80 % «flaks» eller riktig gikk jeg videre til å prøve å kommandere stå under fot. Hun stopper bom fast, men igjen slet jeg med at hun hadde alt fokus på meg. MEN! Plutselig i helgen fant jeg ut det revolusjonerende 😀 Får å få fokuset bort fra meg, slapp jeg ned en leke i det jeg begynte å gå imot henne. Da var fokuset på leken og ikke meg. Da kunne jeg gå å plassere meg hvor jeg ville. Selvfølgelig var dette juks, så det er viktig å fjerne hjelpemidlet fort og heller gå tilbake i treningen. Kun jobbe med stå og gjerne utfordre det med omvendt lokking.

Dekk fra holdt:
– Utgangsstilling.
– Fot.
– Holdt.
– Ned dekk.
– Bli.
– Sitt opp.

Denne øvelsen bygger seg opp på mange av de samme momentene som i noen av de andre øvelsene. Det viktigste er å få hunden til å dekke ned, samtidig som den blir der, og skal kunne ligge nede mens du passerer og tilslutt kommanderer «sitt opp». Det eneste problemet vi har hatt med denne øvelsen her, er å ligge nede og vente på å sitte opp. Så derfor har jeg begynt å belønne og løse ut rett ifra dekk. Denne øvelsen sliter jeg med å finne ut kriteriet på dekk. Skal hun få lov til å dekke skjevt, eller skal jeg kun belønne parallelle labber? Hmmm. Nå er iallefall kriteriet at uansett hvordan hun ligger med labbene ned i bakken = godkjent fra min side. For å heve kriteriet om å dekke med parallelle labber må jeg gå tilbake i momentet dekk og kun belønne rette dekk. Dette har jeg nå begynt å gjøre.

Innkalling fra sitt:
– Utgangsstilling.
– Bli.
– Innkalling.
– Utgangstilling.

Denne øvelsen starter og slutter med utgangsstilling. Med Bea har vi ikke kommet så langt. Momentet ”sitt og bli ” er ikke noe problem. Det vi jobber med er å komme inn i en riktig utgangsstilling, med kort avstand. Jeg velger å ikke gå mer enn max 2 meter ifra henne, av den grunn fordi jeg VIL HA en GOD innsitt! Ikke noe slurv. Vi har ikke kommet langt med denne øvelsen, så dette er øvelsen vi må trene mest på. Men! Jeg vil ikke gå for fort frem, slik at jeg får en dårlig innsitt.

Enkeldekk 1 min.

Denne øvelsen baserer seg på mange av de samme momentene som er f.eks i dekk fra holdt, eneste er at hunden skal ligge lenger ifra deg og med lengre tid. Ettersom jeg jobber med å få en rett dekk, har jeg veldig sjelden trent på denne øvelsen. For å kunne la hun ligge og bli, har jeg trent på at hun må ligge i dekk, mens jeg rydder etter at vi har trent i hagen. Sitt opp er også et moment i denne øvelsen. Jeg har som tidligere skrevet at jeg sliter med at jeg ikke har god nok stimulikontroll på ”sitt opp”, så det jobber vi med nå. Tror jeg løste for fort ut etter ”sitt opp”, så hun spretter opp av seg selv. Nå får hun kun belønning ifra dekk 😉
Lydighet er noe vi jobber hver eneste dag, flere ganger om dagen. Da blir det momenttrening og veldig sjelden hele øvelser.

I går hadde vi en apportøkt og nå henter hun apporten fra bakken og kan sette seg ned, med den i bakken.

I alle fall, når bronsemerket kommer skal vi opp til prøven!

– Silje & Liz

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s