Spor

Hei !

På skolen nå før vinteren kommer har eller er målet rettet om spor.
Jeg  & Liz fikk innføring i spor når vi var på sommerleir med NKKU i sommer, med denne innføringen gikk det lett som en plett 🙂 Liz har fått en motivasjon til å gå sporet og vinkler får hun med seg.

For 14 dager siden hadde vi introduksjon av hva spor er! Lettere sagt: Teori. Jeg lærte masse som jeg ikke viste og mange ord som har blitt satt fast på forklaringer.

På torsdag hadde alle med sine hunder og vi alle var klare til å gå spor. Vi gikk spor rundt i skogen ved Alnaparken og det var mange vanskelige «situasjoner» i sporet. Dette pga område er et turområde og mange slepper hundene sine løse, det var derfor mye ukjent lukt i området.

Denne torsdagen fikk Liz gått spor etter læreren vår (forfølgelsespor). Sporet var ferskt og var lagt på et jorde, med 90 graders vinkel. Liz klarte vinkelen perfekt, men når hun kommer til et åpent område begynner hun å vimse. Dette skjønner jeg at hun gjør når sporet er ferskt, da er jo spredningen med lukt utrolig stor i forhold til når det har ligget en stund. Dette var også et jorde hvor det hadde gått hester, så det var mye påvirkning og vanskeligheter i sporet.

Etter det første sporet la jeg ut et spor i et annet terreng. Dette sporet la jeg i vinkel, med leke i enden og det lå i 5 minutter. Når Liz da fikk gå sporet virket det som om dette var lettere for hun (spor i skogen er lettere, syntes Liz).. Så kom jeg jo på at når sporet har ligget en liten tid så blir jo lukten ikke så spredt i området rundt! ahaaa 🙂

Vi gikk fler spor den dagen som ikke var noe problem.

Alle hunder kan jo gå spor, det handler bare om hvor stor motivasjon de har til å gå spor, men hvis man skal ha en sporhund må jo denne hunden også kunne markere på pinner/gjenstander i sporet.

Jeg tenker meg dette slik:
I et D-spor (det letteste sporet man kan konkurrere i) ligger det 5-7 små pinner hunden skal markere på, men hvordan skal hunden markere?
De vanligste markeringsmåtene er: Passivmarkering (sitt eller dekk) eller apport.
Jeg prøvde meg på passivmarkering – sitt med Liz, dette fungerte, men jeg fikk en helt annen tanke når hun plutselig viser en helt annen side av seg selv! Ja, jeg vet at Liz apporterer alt utenom en apportbukk,  men pinner – JA 😀
Jeg bruker kun en pinne nå i starten og størrelsen er den samme som på en kulepenn, slik som sluttpinnen i et konkurransespor er. Etterhvert blir det nok til at jeg brekker denne pinnen i to.

Hurra, jeg har en hund som er glad i å hente pinner. Så snart jeg så denne adferden, grep jeg tak i den med en gang. Denne adferden skal jeg beholde!

Ettersom dette var nytt for meg fikk jeg god hjelp av vår lærer, slik at jeg ikke gjør feil.

Metoden vi gjør det er lik som denne:

Nå gleder jeg meg til å forsette å trene slik! Det er så morsomt å få respons 🙂

I sist innlegg sa jeg jo at Liz var blitt syk. Det er hun heldigvis ikke nå mer! 

Hilsen Silje & Liz

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s